BIBLIOTECA - ”cea mai frumoasă dintre lumile posibile”!

miercuri, 24 august 2016

Bunele maniere - cartea de vizită a copilului

     Zece copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani, din satul Coştangalia, raionul Cantemir şi-au format deprinderi morale si maniere frumoase, şi-au modelat o atitudine politicoasă şi plăcută, în cadrul atelierului creativ ”E-TIquette”, organizat de Biblioteca Publică din localitate, menit să cizeleze abilitățile de comunicare şi relaţionare, atât în viaţa de zi cu zi, cât şi pe internet.

 Majoritatea copiilor au probleme comportamentale, nu au maniere, disprețuiesc autoritatea și dovedesc lipsă de respect față de bătrâni, faţă de profesori. Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. Își contrazic părinții, mănâncă în grabă delicatesele la masă, nu respectă normele de conduită pe internet, pe reţelele sociale. Iar într-o lume în care imaginea contează, bunele maniere devin cartea noastră de vizită, mai distinctivă decît frumosul păr creţ sau zîmbetul de milioane. Cunoscute şi sub numele de etichetă, bunele maniere nu  conturează doar imaginea şi aparenţa, ci sunt o oglindă fidelă a caracterului. Iar politeţea, eleganţa, decenţa şi respectul nu vor fi niciodată demodate, ci dimpotrivă, vor ilustra acel bun simţ apreciat de toţi cei din jur.
        Luînd în consideraţie cele expuse, timp de două luni vizitele la bibliotecă au fost altfel. Copiii au dobîndit prin intermediul unor activităţi nonformale noţiuni ce privesc un comportament considerat civilizat. Sub îndrumarea bibliotecarului, copiii au avut un contact mai prietenos cu aşa numitele ,,bune maniere”, fiind determinaţi să descopere singuri faptul că stăpânesc deja bunele maniere sau, dimpotrivă, să se convingă că acestea nu sunt greu de învăţat.


   Activitățile interactive desfășurate le-au susținut dezvoltarea imaginaţiei, spiritului creativ, abilitaţilor de comunicare, încrederea, bunul gust, precum şi gândirea logică. Cursul ”E-TIquette” a completat educaţia primită în familie şi şcoală, fiind creat din dorinţa de a-i învăţa pe copii lucruri utile pentru viaţa de zi cu zi, cît şi în mediul online. Copiii au învăţat cum să poarte o conversaţie, cum să se comporte la masă, pe stradă, la şcoală, la spectacole, în excursii, în mijloacele de transport în comun, în vizită sau când au musafiri, au însuşit regulile de comportare în spațiul virtual: comunicarea prin e-mail, prezența pe rețelele de socializare. Alina Munteanu, asistentă socială, a menţionat: „Este un program util tuturor copiilor, indiferent dacă au sau nu probleme de comportament în societate sau în familie. Un copil care se poartă frumos nu numai că este adorabil şi plăcut, dar va deveni şi un adult politicos, manierat”.

     Acum acei zece copii au devenit mai deștepţi, mai înțelepţi, mai îndrăgiţi, mai manieraţi, pot să relaţioneze mult mai uşor cu cei de vîrsta lor, să-şi facă noi prieteni şi să se descurce în situaţii din cele mai diverse, dau dovada existenţei celor "şapte ani de acasă".

       Cunoştinţele şi abilităţile formate îşi vor păstra valoarea în timp, oferindu-le baze solide pentru dezvoltarea personalităţii de adult, valori atât de necesare pentru tot restul vieții.

       Biblioteca Publică Coştangalia,  email: bp.costangalia@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu